DĖMESIO: Ši Švietimo portalo versija neatnaujinama nuo 2023 m. gegužės 30 d. Nauja informacija pateikiama atnaujintame Švietimo portale.

Technologijos. XI–XII kl.

arrow_back Grįžti atgal

Technologijos. XI–XII kl.
Pacevičiūtė Alvyda, Augustinavičius Vidas, Buračienė Aurelija, Krakauskienė Daiva, Kriukas Donatas, Lekarevičius Juozas, Narvilas Marius, Sinkutė Birutė, Staškauskienė Živilė

Šiuo vadovėliu baigiamas ilgas projektas, kurio tikslas buvo pateikti mokyklai naujo turinio ir metodikos vadovėlius nuo 5 iki 12 klasės. Pirmieji du Šok serijos vadovėliai 5-6 klasei po dvi technologijų kryptis kiekviename pasirodė dar 2007 metais; po jų atėjo keturi vadovėliai 7-10 klasei, kuriuose buvo jau tik po vieną privalomą technologijų kryptį. Ir štai 2014 metais į mokyklas atkeliauja paskutinis, baigiamasis šios serijos vadovėlis.

Vadovėlio struktūra išlieka panaši kaip žemesnių klasių vadovėlių. Liko ta pati atvarto struktūra, tema pradedama pamokos uždaviniais, išliko populiarios rubrikos Prisiminkite, Sąvokos, Tai įdomu. Kiekviena tema baigiama Užduotimis. Taigi mokytojai ir mokiniai, jau įpratę prie vadovėlių struktūros, paėmę į rankas naują knygą, lengvai susigaudys ir žinos, kaip naudotis nauju vadovėliu.

Atsižvelgiant į technologijų bendrosiose programose nurodytus didaktinius ir turinio bei mokinių pasiekimų aprašus, technologijų vadovėlį 11-12 klasei sudaro 6 skyriai, atitinkantys visas 6 technologijų veiklos kryptis:

·      Taikomasis menas, amatai, dizainas ir poligrafija;

·      Tekstilė ir apranga;

·      Turizmas ir mityba;

·      Statyba ir medžio apdirbimas;

·      Verslas, vadyba, mažmeninė prekyba;

·      Mechanika, mechaninis remontas.

Skyrius sudaro 23 moduliai, suskirstyti į 60 temų.

Kiekvieno skyriaus pirmasis modulis skiriamas susipažinti su atitinkama technologine kryptimi, t. y. koks asortimentas gaminamas arba kokios teikiamos paslaugos, kokios naudojamos pagrindinės darbo priemonės ir įranga, kokios profesijos darbuotojai dirba atitinkamoje technologinėje kryptyje, kokie reikalavimai keliami šiems specialistams. Visų temų struktūra yra visiškai vienoda. Pirmiausia pristatomos toje temoje aptariamos technologijos, paskui lentelėse pateikiamas projektinio darbo etapų planavimas. Dalis informacijos pateikiama sutartiniais ženklais ir simboliais. Tai ugdys mokinių gebėjimą skaityti technologines schemas, pažinti grafinio dizaino elementus.




Atsiliepimai

Netinkami, pažeidžiantys įstatymus skaitytojų atsiliepimai bus šalinami. Už atsiliepimus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę asmenys.

Duomenys

Ugdymo sritis
Matematinis, gamtamokslinis ir technologinis ugdymas
Dalykas
Technologijos
Klasė
11 klasė
Kalba
Lietuvių
Tinkamumas specialiųjų poreikių mokiniams
Nepritaikytas
Puslapių skaičius
256
Pirmojo leidimo metai
2014
Leidimas
Naujas (pirmasis)
ISBN
978-5-430-06141-8
Būsena
Galiojantis
Skaitmeninis
ne
Leidėjas
UAB „Šviesa“
Leidėjo adresas
Vytauto pr. 29, LT-44352 Kaunas
Leidėjo telefonas
8 37 409 126
Leidėjo svetainė
www.sviesa.lt
Leidėjo el. paštas
info@sviesa.lt
Leidėjo pasirinkto vertintojo recenzija
Technologijos. XI-XII kl.-leidejo pasirinkto vertintojo recenzija.pdf
Paskirto vertintojo recenzija
Technologijos. XI-XII kl.-paskirto vertintojo recenzija.pdf