DĖMESIO: Ši Švietimo portalo versija neatnaujinama nuo 2023 m. gegužės 30 d. Nauja informacija pateikiama atnaujintame Švietimo portale.

Fizika. Elektra ir magnetizmas. XI-XII kl.

arrow_back Grįžti atgal

Fizika. Elektra ir magnetizmas. XI-XII kl.
Pečiuliauskienė Palmira

Vadovėlis Elektra ir magnetizmas skirtas bendrąjį ir išplėstinį fizikos kursą pasirinkusiems mokiniams. Jame nagrinėjami elektriniai reiškiniai.

Vadovėlis sudarytas iš atskirų skyrių. Jie pradedami trumpa anotacija ir baigiami santrauka, kurioje pateikiamos svarbiausios sąvokos, dėsniai, schemos, palyginamosios lentelės, formulės. Santraukos padės įsivertinti fizikos pasiekimus, pasirengti savarankiškam ar kontroliniam darbui, taip pat fizikos egzaminui.

Paskutinė kiekvieno skyriaus tema yra neprivaloma. Joje pateikiama tardalykinio turinio informacija, siejanti skyriuje nagrinėtą mokomąją medžiagą su kitų dalykų (biologijos, chemijos, istorijos ir pan.) turiniu, su artimiausioje aplinkoje vykstančiais reiškiniais, mokslo ir technikos pažanga, praktinėje veikloje iškylančiomis ekologinėmis problemomis. Neprivalomų temų pabaigoje pateikiami tarpdalykiniai projektai. Pasirinkus juos atlikti, yra galimybė savarankiškai atrasti įvairius ryšius tarp fizikos ir kitų dalykų turinio, tarp teorijos ir praktikos.

Vadovėlio skyriai susideda iš atskirų temų. Jų pradžioje trumpai apibūdinamas temos turinys, akcentuojamos svarbiausios naujos sąvokos. Temų pabaigoje pateikiami klausimai ir užduotys, kurios padeda įsivertinti, įtvirtinti mokomąją medžiagą.

Išplėstinį fizikos kursą pasirinkusiems mokiniams skirtos temos, potemės, uždaviniai pažymėtos specialiu simboliu. Yra skirtingo sudėtingumo potemių. Išplėstinio kurso potemių dalys pažymėtos pilka spalva.

Vadovėlyje pagrindinės sąvokos, apibrėžimai ir dėsniai, kuriuos reikia išmokti, yra paryškinti kitu šriftu. Jų nereikia mokytis pažodžiui, nes fizikos mintinai išmokti negalima, ją reikia suprasti. Svarbiausios formulės bei matematinės dėsnių išraiškos vadovėlyje išskirtos spalvotu fonu.

Vadovėlio skyreliuose „Mokomės savarankiškai spręsti uždavinius“ pateikiami uždavinių sprendimo pavyzdžiai. Remdamiesi jais, mokiniai galės sėkmingai atlikti savarankiškam darbui skirtas užduotis. Jų atsakymai pateikti šalia mažesniu šriftu. Po uždavinių sprendimo pavyzdžių yra užduočių skyreliai „Pasitikrinkite pažangą“. Jų užduočių sąlygose pateikiama daug gyvenimiškų situacijų, kurių nagrinėjimas ugdo ne tik dalykines, bet ir bendrąsias kompetencijas.

Vadovėlyje daug iliustracijų: piešinių, nuotraukų, schemų, grafikų, pavyzdžių iš artimiausios aplinkos, fizikos istorijos, naujausių fizikos mokslo pasiekimų. Tai pagyvina fizikos mokymosi turinį, padeda suvokti fizikos mokslą kaip bendrosios žmonijos kultūros dalį.

Vadovėlio turinys:

· elektrostatika

· nuolatinė elektros srovė

· magnetinis laukas

· elektros srovė įvairose aplinkose

· elektromagnetinė indukcija

· laboratoriniai darbai

· priedai

· dalykinė ir pavardžių rodyklė

Vadovėlio komplektą sudaro:

· Vadovėlis

 




Atsiliepimai

Netinkami, pažeidžiantys įstatymus skaitytojų atsiliepimai bus šalinami. Už atsiliepimus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę asmenys.

Duomenys

Ugdymo sritis
Matematinis, gamtamokslinis ir technologinis ugdymas
Dalykas
Fizika
Klasė
11 klasė
Kalba
Lietuvių
Tinkamumas specialiųjų poreikių mokiniams
Nepritaikytas
Puslapių skaičius
184
Pirmojo leidimo metai
2014
Leidimas
Naujas (pirmasis)
ISBN
978-5-430-06137-1
Būsena
Galiojantis
Skaitmeninis
ne
Leidėjas
UAB „Šviesa“
Leidėjo adresas
Vytauto pr. 29, LT-44352 Kaunas
Leidėjo telefonas
8 37 409 126
Leidėjo svetainė
www.sviesa.lt
Leidėjo el. paštas
info@sviesa.lt
Leidėjo pasirinkto vertintojo recenzija
Elektra ir magnetizmas 11-12 kl._pasirinktas.pdf
Paskirto vertintojo recenzija
Elektra ir magnetizmas. 11-12 kl_paskirtas.pdf