DĖMESIO: Ši Švietimo portalo versija neatnaujinama nuo 2023 m. gegužės 30 d. Nauja informacija pateikiama atnaujintame Švietimo portale.

Biologija. Organizmų požymių paveldėjimas ir genų technologijos. XI-XII kl.

arrow_back Grįžti atgal

Biologija. Organizmų požymių paveldėjimas ir genų technologijos. XI-XII kl.
Kučinskas Vaidutis, Stankevičienė Pranė

Vadovėlis skiriamas tiems mo­kiniams, kurie pasirinko bendrąjį ir išplėstinį biologijos kursą. Jis yra parengtas laikantis Vidurinio ugdymo bendrųjų programų ir 2011 m. patvirtintos biologijos brandos egzamino programos. Vadovėlyje nagrinė­jamos visos šiose programose numatytos organizmų požymių paveldėjimo ir genų technologijų temos.

Vadovėlyje aptariama, kaip genomai atrodo, kaip jie veikia, kaip atsikuria (replikuojasi) ir laikui bėgant kinta. Atskirai yra nagrinėjama organizmų dauginimasis, taip pat genų technologijų taikymas medicinoje ir žemės ūkyje. Pateikiama informacijos apie transgeninių organizmų kūrimą, genų technologijos produktus, kamieninių ląstelių naudojimo bei klonavimo perspektyvas. Šalia klasikinių temų pateikiamos naujausios žinios apie genomo ypatybes, šiuolaikiniai biotechnologijos pasiekimai.

Vadovėlį sudaro šeši skyriai, suskirstyti temomis. Temos pabaigoje geltoname fone pateikiama medžiagos santrauka, primenamos pagrindi­nės sąvokos ir svarbiausi procesai. Skyriai baigiami savarankiško darbo užduotimis, kurias atlikdami mokiniai prisimins, įtvirtins ir pasitikrins savo žinias. Vadovėlis gausiai iliustruojamas paveikslais, schemomis, grafikais. Juos išsinagrinėjus mokiniams bus lengviau suvokti dėstomus dalykus. Yra ir papildomos medžiagos, pateikiamos žalsvame fone. Ji padės geriau suprasti nagrinėjamas temas, plėsti akiratį. Vadovėlyje taip pat yra nuorodų į kitus šio vadovėlio skyrius ir į kituose XI–XII klasės biologijos vadovėliuose dėstomą medžiagą. Vadovėlyje išlaikyta vieninga sistema: tekstu ir iliustracijomis išdėstoma temos medžiaga, pabaigoje pateikiama medžiagos santrauka. Skyriai baigiami savarankiško darbo užduotimis, kurias atlikdami mokiniai galės pasitikrinti žinias.

Šioje knygoje yra patei­kiama ne tik naujausios žinios apie įvairias genomo ypatybes, bet taip pat ir žinių, kurios reikalingos studijuojant bet kurį biomedicinos mokslą




Atsiliepimai

Netinkami, pažeidžiantys įstatymus skaitytojų atsiliepimai bus šalinami. Už atsiliepimus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę asmenys.

Duomenys

Ugdymo sritis
Matematinis, gamtamokslinis ir technologinis ugdymas
Dalykas
Biologija
Klasė
11 klasė
Kalba
Lietuvių
Tinkamumas specialiųjų poreikių mokiniams
Nepritaikytas
Puslapių skaičius
236
Pirmojo leidimo metai
2013
Leidimas
Naujas (pirmasis)
ISBN
978-5-430-06139-5
Būsena
Galiojantis
Skaitmeninis
ne
Leidėjas
UAB „Šviesa“
Leidėjo adresas
Vytauto pr. 29, LT-44352 Kaunas
Leidėjo telefonas
8 37 409 126
Leidėjo svetainė
www.sviesa.lt
Leidėjo el. paštas
info@sviesa.lt
Leidėjo pasirinkto vertintojo recenzija
Biologija. Organizmu pozymiu paveldejimas...XI-XII kl.-pasirinktas.pdf
Paskirto vertintojo recenzija
Biologija. Organizmu pozymiu paveldejimas...XI-XII kl.-paskirtas.pdf