DĖMESIO: Ši Švietimo portalo versija neatnaujinama nuo 2023 m. gegužės 30 d.

Neformalusis vaikų švietimas

Grįžti

MISIJA 2018: #100-MEČIO KELIONĖ. Sausio mėnesis
event 2019-01-17 domain Švietimo informacinių technologijų centras

MISIJA 2018: #100-MEČIO KELIONĖ. Sausio mėnesis

100 metų valstybės gyvenime – tai amžius, kupinas iššūkių, pakilimų ir nuosmukių, grėsmių ir džiugesio akimirkų. Minint Lietuvos valstybės šimtmetį, Valstybės pažinimo centras kviečia leistis į dvylikos užduočių kelionę. Kiekvieną mėnesį dalyvių laukia naujas iššūkis, padėsiantis susipažinti su įdomiausiais Lietuvos šimtmečio įvykiais. Žaisti kviečiami pavieniai asmenys, šeimos, klasės ar kitos grupės.

Sausio mėnesį Valstybės pažinimo centras​ kviečia į jau priešpaskutinį iššūkį ir ragina dėmesį skirti Sąjūdžiui bei asmenims ir organizacijoms, kurių dėka jis susikūrė.

1987 m. rugpjūčio 23 d. įvyko pirmasis viešas mitingas prie A. Mickevičiaus paminklo Vilniuje, parodęs silpnėjantį sovietų valdžios jungą. Mitingo organizatoriai buvo tardomi, persekiojami, tačiau jie nebuvo suimti, kalinti ar ištremti: taikus protestas tapo lūžiu žmonių sąmonėje.

Nepaisydama politinio sąstingio Lietuvoje, šalies mokslinė ir kūrybinė inteligentija siekė išnaudoti perestroikos atmosferą ir spręsti gamtos užterštumo, kultūros paveldo niokojimo problemas. Spontaniškai kūrėsi neformalūs gamtos, paminklosaugos judėjimai. Draugijos organizavo viešas akcijas, diskusijas, prisidėjo išsaugojant kultūros paveldo statinius, inicijavo lietuviškajam identitetui svarbių paminklų statymą ir t. t.

Jau po metų aktyvūs visuomenės atstovai, draugijos, institutai susijungė į bendrą, organizuotą judėjimą, pavadintą Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžiu.

Užduotis. Sausio mėnesio užduoties metu konkurso dalyvius kviečiame tapti tyrėjais ir pasidomėti, kokios pagrindinės su Sąjūdžiu sietinos iniciatyvos vyko jūsų gimtajame krašte, pakalbinti artimuosius, mokytojus, paieškoti autentiškų nuotraukų ar ištraukų iš to meto laikraščių. Iššūkio rezultatus siųskite mums 100meciokelione@prezidentas.lt arba socialiniuose tinkluose žymėkite grotažyme #100mečiokelionė. Dviems didžiausio palaikymo Facebook balsavimo metu sulaukusioms komandai atiteks specialios dovanos!

Valstybės pažinimo centro informacija